День Андрія Первозванного — 13 грудня свято

День Андрія Первозванного - 13 грудня свято

13 грудня за новим стилем православна церква згадує апостола Андрія Первозванного. Все життя він проповідував євангельські істини і помер з молитвою на устах.Первозванним цього святого назвали неспроста.Його першим з учнівІсус Христос покликав до себе, щоб дарувати право проповідувати від його імені. І він перший почав розповідати народу про силу Божу.

Андрій з’явився на світ в невеликому містечку поблизу Генисаретского озера. Вже підрослим він ловив там рибу разом зі своїм братом Симоном — майбутнім апостолом Петром. З малих років Андрій молився Богу і розумів, що служіння стане його покликанням. Він свідомовідмовився від шлюбу і прийняв цнотливість. Життям жив простий і праведною.

Одного разу Андрій почув, що Іван Предтеча стоїть на річці Йордан і проповідує про появу нового месії. Дізнавшись про це, він одразу ж пішов до нього і з радістю став одним з його учнів.Одного разу, коли вони з Петром в черговий раз ловили рибу на озері, до них прийшов Ісус Христос. Згідно з писанням, він сказав: «Ідіть за мною, я зроблю вас ловцями людей». Його незвичайний заклик не залишився непочутим — брати пішли за ним і стали одними з тих самих дванадцяти апостолів, які проповідували віру Божу на землі.

Земля величезна, а їх було всього дванадцять. Вирішили вони розділити між собою країни, в які кожен апостол піде проповідувати. Отримав свій шматок і Андрій і тут же з радістю взявся за справу. Язичників в той час було безліч: куди б не прийшов апостол, скрізь його піддавали тортурам. Але ось чудеса: тіло його ніби не брало терзання. Жодного сліду від побоїв не було видно. Не інакше як сам Ісус оберігав свого учня.

Рівно через 50 днів після воскресіння Ісуса Христа в Єрусалимі на дванадцять апостолів зійшов Святий Дух як символ сили Божої і його присутності на землі. З тих пір кожен з апостолів отримав дар зцілювати і пророкувати.Відомо чимало добрих справ, вчинених Андрієм Первозванним. Він воскрешав багатьох померлих, якщо вважав, що померли вони несправедливо і повинні жити далі. Часто серед тих, кому він допомагав, були діти. Одного разувін воскресив 40 чоловіків, які пливли на кораблі, щоб послухати проповідь апостола. Їх судно потрапив у шторм, посланий самим дияволом, і воно зазнало аварії.

Його християнські проповіді не подобалися владі тих країн, куди приїжджав апостол. Вони боялися втратити силу і віру свого народу. А народ у той час вже звертався до православ’я. Один із правителів, Егей, від страху закував апостола в темниці. Але й це не подіяло — до ув’язненого почали приходити люди. Егей вирішив розіп’яти Андрія. Смерть святого була болісною: два дні висів він на хресті, відчуваючи муки. На біль не скаржився, лише твердив молитву, яка зміцнювала його віру.Через деякий час на місці його розп’яття побудували собор Андрія Первозванного. Знаходиться він в Греції.

Про що моляться Андрію Первозванному

Андрій Первозваний вважається покровителем рибалок і моряків. Якщо у жінки чоловік часто ходить в далекі плавання, вона неодмінно молиться святому апостолу і тримає у себе його іконку. Допомагає він і мандрівникам, які їдуть далеко від дому.
Молоді дівчата не втомлюються просити апостола про доброго чоловіка. Кажуть, щира молитва біля його образу дійсно допомагає. Немічні просять Андрія Первозванного про зцілення. Він і за життя не проходив мимо чужої біди, і зараз допомагає людям.

Ворожіння в деньАндрія Первозванного

  • В цей день годиться «слухати»воду, для цього ввечері виходять на річки, озераабо до криниць. Якщо вода стоїть спокійно, то цеозначає, що зима буде тепла, без завірюх.Якщо вода хлюпоче, гуде, значить, треба чекатибур, серйозних морозів. Якщо вода сильно хвилюється — до біди.
  • У цей день дівчата могли поворожити про своїх суджених. Щоб побачити уві снісвого нареченого, треба посіяти льон в горщику зземлею. Над ним треба прочитати дев’ять разів«Отче наш» стоячи, дев’ять разів — на колінах і дев’ять разів сидячи, а потім сказати такі замовні слова: «Святий Андрію, я на тебе льонсію, дай же мені знати, за кого я буду тієюльон рвати», — і лягати спати.
  • Щоб дізнатися,скоро вийде дівчина заміж, треба зірватив цей день гілку яблуні або будь-якого іншогофруктового дерева і поставити її у воду. Якщодо Різдва на ній розпустяться листочки, тонавесні дівчина вийде заміж. Щоб ворожіннябули правдивими і точними, треба неодміннопопросити про допомогу Андрія Первозванного ітиждень до цього дня постити.

Прикмети в деньАндрія Первозванного

  • Якщо в Андріїв день сніг піде,то він пролежить 100 днів.

ІконаАндрія Первозванного

день андрія первозванного - 13 грудня свято

Молитва Андрію Первозванному

«Первозванне апостола Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Церкви послідовникові верховний, всехвальне Андрія! Славимо і величаємо апостольския праці твоя, сладце поминаємо твоє благословенне до нас пришестя, ублажаємо чесна страждання твоя, яже за Христа перетерпів ти, лобызаем священні мощі твоє, шануємо святу пам’ять твою, і віримо, що Господь живий, жива ж і душа твоя, і з ним навіки на небеси пребываеши, идеже і нас любов’ю твоєю не оставляеши, як полюбив єси батьки наша, коли Духом Святим прозрів єси землі нашея до Христа звернення. Віруємо ж, яко і молиши про нас Бога, дарма у світлі Його вся потреби наша. Тако сю віру нашу в храмі твоєму сповідуємо, і Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа молимо, так молитвами твоїми подасть нам вся потребная до спасіння нас грішних: так як ти абие до гласу Господа, оставль мрежи твоя, неухильно Того пішов єси, сице і кийждо від нас не своїх сих так шукає, але ще до творення ближняго, і про небесне званні так думає. Майно ж тя предстателя і молитовника за нас, сподіваємося, яко твоя молитва багато може перед Господем і Спасителем нашим Ісусом Христом, Емуже подобає всяка слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим Духом на віки віків. Амінь».

Розташовано в Свята

Залишити коментар

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Ми вдячні за Вашу цікавість !