Хом’яки

Хом’яки поряд з морськими свинками і декоративними кроликами відносяться до найбільш популярним домашнім гризунам. Найчастіше, це перші тварини, яких батьки купують дітям — адже доглядати за хом’яками зовсім просто. Але легкість догляду може бути оманливою, якщо не знати особливостей біології, тому варто познайомитися з цими звірками ближче.

Хом'яки

Золотистий, або сирійський хом’як (Mesocricetus auratus) найбільш популярний у любителів домашніх тварин.

В широкому сенсі слова хом’яками називають близько 530 видів гризунів, але з них лише 19 видів слід вважати справжніми, інші види систематично і зовні ближче до мишам і щурам. Найближчими родичами справжніх хом’яків є полівки, лемінги і ондатри.

Всі види цих звірків невеликі: довжина їх тіла варіює від 5-6 до 20-34 см, а в середньому становить 8-12 див. Головною відмінністю від інших дрібних гризунів є короткий хвіст — його довжина навіть у самих великих особин не перевищує 4-6 см. А ось короткі лапки, маленькі вушка, гострі різці і темні оченята-намистинки, навпаки, роблять хом’яків дуже схожими на інших мишоподібних. Але одна частина тіла у них розвинена рекордно сильно. Це так звані защічні мішки, що йдуть по внутрішній поверхні щік до вух. Звіркам ці утворення потрібні для збирання і перенесення корму, наприклад, у великого звичайного хом’яка з довжиною тіла до 30 см у них вміщається до 50 г зерна за один раз. Що стосується забарвлення хом’ячків, то вона досить одноманітна: темний (сірий або коричневий) верх, біле горло і черевце. У багатьох видів уздовж спини проходить чорний ремінець. Статевий диморфізм відсутній або слабо виражений, в останньому випадку самка може бути трохи крупніше за самця.

Хом'яки

За допомогою защічних мішків хом’яки можуть навіть плавати, для цього вони набирають у них повітря і використовують як баласт.

Мешкають справжні хом’яки в Старому Світі: від Західної Європи до Далекого Сходу, де заселяють переважно сухі відкриті біоценози (степи, пустелі, поля). Південноафриканський хом’як, як випливає з назви, мешкає в Південній Африці. Оскільки хом’яки населяють відкриті простору, їм доводиться щодня долати значні відстані в пошуках корму. З цим завданням рухливі та спритні тваринки справляються легко. А ось в домашніх умовах невеликі розміри клітини, легка доступність корму в поєднанні з його калорійністю можуть послужити їм погану службу. З-за нестачі руху такі особини швидко жиріють, починають хворіти і рано вмирають. Зберегти довголіття допоможе колесо, в якому всі хом’ячки бігають з задоволенням.

Хом'яки

Звичайний хом’як (Cricetus cricetus) біжить, наповнивши защічні мішки кормом.

Хом’яки, що мешкають в помірній зоні, стикаються з проблемою зимових холодів. Вирішують вони її по-різному: наприклад, джунгарський хом’як взимку просто стає малоактивним, сірий хом’ячок також малоактивний, але може впадати і в короткочасну сплячку, а звичайний хом’як, навпаки, майже весь час спить, перериваючи сон лише для того, щоб гарненько підкріпитися. До речі, всі види хом’яків дуже запасливі. До осені вони набивають засіки значними обсягами їжі — часом, в одній норі знаходили від 10 до 90 кг корму. У Китаї і Кореї селяни навіть спеціально шукають нори крысовидных хом’ячків, щоб витягти звідти мішок добротного зерна. Нори у цих гризунів помірно довгі (довжина її ходів може досягати 2,5 м), проте в неволі тварини комфортно себе почувають і в невеликих клітинах.

Хом'яки

Передня лапка звичайного хом’яка.

Основу раціону хом’яків становить рослинна їжа: насіння диких і зерна культурних злаків, частково зелені пагони, коренеплоди. Потреба в білку ці гризуни заповнюють, поїдаючи личинок і дорослих комах (мурашок, сарану), а в окремих випадках навіть падаль. Відомі випадки, коли звичайні хом’яки вбивали мишей.

Більшість хом’яків веде одиночний спосіб життя і не терпить сусідів. Це потрібно враховувати при утриманні в неволі, так як тривале співжиття в одній клітці двох і більше особин провокує агресію. У крайніх випадках більш сильний звір, здатний вбити побратима, від «злочини» не врятують навіть романтичні почуття: самка цілком може загризти самця, який занадто «затримався» на її території після спарювання. Тварина, що знаходиться в стресі, може проявляти агресію по відношенню до господаря і власним нащадкам: у першому випадку хом’як здатний боляче вкусити, у другому — просто поїдає дитинчат. В цілому ці тварини досить полохливі, тому поряд з новоселами не слід голосно розмовляти і робити різкі рухи. Зате коли хом’ячок звикає до хазяїна, то стає зовсім ручним. Таких звірів можна випускати побігати по кімнаті, але при цьому стежити за ними. По-перше, звір може відправитися вивчати територію і загубиться. В кращому випадку його виявлять по ходах, здійсненим в дивані або в стосі білизни, гіршому — знайдуть мертвим в який-небудь щілини. По-друге, на маленького улюбленця господарі часто наступають з необережності, такі випадки непоодинокі при вмісті хом’яків.

Хом'яки

Захищаючись, звичайний хом’як здатний навіть кинутися на ворога, хоча зазвичай вважає за краще ретируватися.

За типом статевої поведінки цих гризунів слід віднести до полігамних тваринам. Це означає, що самець може паруватися з декількома самками і, як правило, участі в подальшій турботі про потомство не приймає. Правда, спостереження за хом’яками Кемпбелла показали, що їх самці нерідко оселяються в одній норі з самкою, допомагають їй при пологах і догляду за потомством. Але в неволі ці інстинкти згасають. Вагітність у всіх видів хом’яків триває 18-20 днів. Найчастіше самка після пологів готова до наступного спаровування вже через пару годин, а після того, як воно станеться, знову вагітна хомячиха продовжує вигодовувати перший виводок. Всього в приплоді буває від 5 до 18 дитинчат (частіше 8-10), а за рік одна самка в природному середовищі дає 2-3 приплоду. В неволі плодючість може бути значно вище, але часто злучати самочку не можна, так як це послаблює її організм.

Хом'яки

Хом’ячок Кемпбелла (Phodopus campbelli) дикої забарвлення.

Малюки з’являються на світ голими, сліпими і глухими, але… зубастими. Хомячата дуже швидко ростуть, вже через пару днів починають чути і бачити, через 20 днів відлучаються від годування. Статевозрілими вони стають у віці 6-8 тижнів. У природі хом’яки рідко живуть більше року, половина їх гине, не встигнувши стати батьками. А ось в неволі вони можуть прожити 2-3 роки, в рідкісних випадках — трохи більше. Настільки висока смертність пояснюється великим числом природних ворогів: на хом’яків полюють, лисиці, дикі кішки, тхори і всілякі птахи — від сов і соколов до журавлів і ворон.

У цілому рідкості ці гризуни не становлять, хоча місця проживання ряду видів швидко скорочуються. Так звичайний хом’як, колись видобувається в Європі заради дешевого, але красивого хутра, нині занесений у Червону книгу України, а сирійський хом’як, один з найпопулярніших мешканців клітин, занесений в Міжнародну Червону книгу.

Розташовано в Домашні тварини

Залишити коментар

Ваш email не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Ми вдячні за Вашу цікавість !