Собор Архистратига Михаїла — свято 21 листопада

Собор Архистратига Михаїла - свято 21 листопада

Церковний православний свято 21 листопада на честь архангела Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних встановлено Православною Церквою з особливим змістом, адже їх служіння Богу і людям проходить через все наше буття. Ангельський світ був першим творінням Божим, архангел Михаїл з іншими небесними силами здобув перемогу над відпалими від Бога духами. Ангели сповістили народження Спасителя. А головне, Друге пришестя Господа у всій славі будуть супроводжувати саме Небесні Сили безтілесні.

Говорячи про Сили Небесні, зауважимо, що, звичайно ж, багато в чому наше знання і уявлення про них є умовними, оскільки у своїй повноті ангельський світ від нас приховано. Ми багато чого про нього не знаємо, а чого не здатні зрозуміти чи можемо зрозуміти лише у вигляді символу та образу, але ніяк не буквально. Відкрито ж нам тільки те, що має безпосереднє значення для нашого спасіння.

Ще в Старому Завіті у народу Ізраїлю існувало особливе вчення — ангелология, наука про невидимих духів, служителів Божих. В першу чергу це вчення грунтувалося на текстах Старого Заповіту, зокрема, одкровення пророків. Після того як народжується християнська Церква, це вчення у своїх основних моментах включається і в її богословську систему. Цей процес відбувається поступово, а в багатьох аспектах вчення про ангельський світі християнської Церкви переосмислюється, доповнюється новою інформацією.

Одним з перших, хто говорив в Новому Завіті про ангельський світ, був святий апостол Павло. Саме він у своїх посланнях (до Колосян, Римлян, Ефесян) перераховує деякі ангельські чини. Однак найбільший вплив на вчення про ангельський світ чинили святі отці післяапостольского періоду — святі Діонісій Ареопагіт (I століття, «Про небесну ієрархію») і Іоанн Дамаскін (близько 675 — ок. 753, «Точний виклад православної віри»). Саме роботи цих богословів стали основою для формування православного вчення про ангелів.

В четвертому столітті на помісному Лаодикійському Соборі Церква встановила святкування Собору (зборів разом) архістратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних. 35-м правилом Собору було відкинуто і оголошено єрессю поклоніння ангелам як творцям і управителям світу.

Святкування Собору — 21 листопада (8 листопада за старим стилем). Отже, у своїй роботі преподобний Іоанн Дамаскін дає наступне розгорнуте визначення природи ангелів: «Ангели є сутність, обдарована розумом, постійно рухається, вільна, бестелесная, що служить Богу, по благодаті отримала для свого єства безсмертя: один тільки Творець знає вид і визначення цієї сутності. Бестелесною ж і невещественною вона називається порівняно з нами. Бо всі в порівнянні з Богом, єдиним тільки незрівняним, виявляється і грубим, і матеріальним. тому що одне тільки Божество в строгому сенсі є нематеріальним і безтілесним».

Таким чином, під ангелом розуміється духовне, невидиме, безплотне по відношенню до людини (але в той же час володіє певною матеріальною оболонкою по відношенню до Бога) істота. Ангел, як і людина, є особистістю і творінням Божим. За своїми характеристиками ангел перевершує людини: здатність швидко переміщатися на великі відстані, сила розуму, невидимість і т. д. Якщо ж ангел бере який-небудь вид, то є тільки образом, формою, найбільш удобопонятной для людини.

Також Православна Церква вчить, що ангели Божі остаточно утвердилися в добро (а грішні — у злі) і тому не можуть зазнати змін — відпасти від Бога або, навпаки, повернутися до Нього. Важливим моментом у вченні про ангельських силах є їх призначення. Справа в тому, що з грецької мови слово «ангелос» перекладається як «вісник», «посланець» — саме це слово і відображає одну з основних ролей світу духовних сил. У відносинах між людиною і Богом ангели виконують саме службову роль — вони сповіщають людям волю Божу. Ангел завжди був праведним людям з однією метою — передати конкретній людині певний повеління Боже. При цьому всі подібні випадки — рідкість. В будь-якій іншій ситуації Церква завжди застерігала людини від прийняття будь-яких явищ з боку світу духовного.Є ще поняття Ангела зберігача — це ангел, який незримо приставляється при хрещенні до конкретної людини з метою молитися за нього перед Богом і оберігати від зла.

Ангельські чини

Тепер подивимося, що говорить Церква про ангельських чинів. Відразу ж зауважимо, що найменування архістратиг не є ангельським чином, це військове звання, яким в стародавньому світі називали головних воєначальників в армії. Михайла іменують архистратигом, оскільки він провідник і начальник всіх ангельських сил.

Отже, за вченням Православної Церкви всі Небесні Сили діляться на три ліка. У свою чергу кожен лик поділяється ще на три групи. Такий поділ грунтується на двох принципах: ступінь наближеності до Бога і типу служіння.

Перший лик

Серафими (на івриті та грецькою — «полум’яніючі, вогненні, полум’яніючі») — шестикрылые ангели, найбільш наближені до Бога. Свою назву отримали від тієї полум’яної любові, яку мають до Свого Творця — Господа Бога.

Херувими (на івриті «керубим» — розум, розповсюджувачі пізнання і мудрості) — четырехкрылые і чотирьохликі ангели. Їх головне служіння — просвітництво.

Престоли («богоносные») — у богословів є кілька думок про те, служіння, яке вони несуть. По одному з них це найбільш наближений до Бога ангельський чин, як би навколишній Господа. За іншою, престоли будуть безпосередньо брати участь в останньому Суді Божому.

Другий лик

Панування — є незримими наставниками поставлених від Бога земних влади, правителів. Також допомагають людині приборкувати пристрасті і похоті.

Сили — наділені особливою владою робити чудеса, ниспосылают цю благодать праведникам і угодникам Божим.

Влада — мають владу приборкувати силу занепалих ангелів, а також панують над стихіями.

Третій лик

Начальства (Початку) — наділені правом веліти законами всесвіту, природи, а також оберігають народи і країни.

Архангели — начальники ангелів. Вчителі і провісники волі Божої для людини, передають одкровення. Власне, саме до цього чину відносяться найбільш відомі в Православній Церкві ангели — Михаїл і Гавриїл.

Ангели — найбільш близькі до людини, є провідниками волі Божої, а також оберегами, захисниками. Зауважимо, що в цьому випадку словом «ангел» позначається саме чин Небесних Сил. У більш широкому сенсі цим словом називається представник будь-якого чину взагалі, без конкретизації.

Ікони Архистратига Михаїла

собор архистратига михаїла - свято 21 листопада

Іконографія

Іконографія архангела Михаїла має кілька варіантів, кожен з яких пов’язаний з певним сюжетом, заснованим на свідоцтві Священного Писання або явленого чуда. Важливо помітити. що будь-іконописне зображення архангела Михаїла та інших Небесних Сил. є лише символом. Це пов’язано з духовною природою ангелів, які не мають плоті, а якщо і були людям, то тільки в удобопостигаемых образах.

Одне з найбільш відомих іконописних зображень — «Явлення архангела Михаїла Ісусу Навину» — засноване на епізоді з Священної історії Старого Завіту, а саме — явище ватажку народу Ізраїлю, Ісусу Навину, архангела Михаїла: «Ісус, перебуваючи поблизу Єрихона, поглянув, і побачив, аж ось стоїть навпроти нього чоловік, а в його руці меч. Ісус підійшов до нього і сказав йому: наш ти, чи з ворогів наших? Він сказав: ні; я вождь воїнства Господнього, тепер прийшов сюди. Ісус упав лицем своїм на землю, і поклонився і сказав йому: що мій пан скаже своєму рабові? Вождь воїнства Господнього сказав до Ісуса: скинь взуття своє з ніг своїх, бо місце, на якому стоїш ти, святе. Ісус так і зробив».

На іконах цього типу архангел Михаїл зображується на повний зріст, у військових обладунках і зі зброєю. У правій руці архангела зображується занесений вогненний меч, а в лівій — сфера з нанесеної монограмою Господа «ІС ХС». Меч — символ влади, військового керівництва, верховенства, так як архангел Михаїл вважається главою всіх Небесних воїнств.

Сфера — це символ небесної сфери, світобудови. Як правило, архангел михаїл зображується в одязі римського (візантійського) воїна — туніці (іноді зверху буває ще й панцир) і червоному плащі. Все це також є символічним зображенням архістратига Михаїла як воєначальника. Глава небесного воїнства зображується зневажає занепалих духів, тобто відпали від Бога ангелів. Частиною даної композиції є зображення Ісуса Навина, що стоїть ліворуч від архангела Михайла. Вождь народу Ізраїлю звертається до архістратигу з молитвою про допомогу і заступництво.

Молитва Архістратигу Михайлу грізного воєводу

«Господи Боже, Великий Царю Безначальний! Після, Господи, Архангела Твого Михайла на допомогу рабу Твоєму (ім’я) изъяти ма від ворог моїх видимих і невидимих. Про Господній Архангела Михаїла! Демонів сокрушителю! Заборони всім ворогам борються зі мною, створи їх, яко вівці та зламай їх, яко прах перед лицем вітру. О, Господній великий Архангела Михайла, шестокрылатый перший княже, воєводо Небесних Сил Херувим і Серафим! Про угодний Михайла Архангела, буди ми помічник у всіх справах у скорботах, печалі; у пустелях, на роздоріжжях, на річках і морях — тихе пристанище. Визволи мене, Великий Михайла Архангела, від всяких принад диявольських, коли почувши мя грішного раба (ім’я) молиться тобі і кличе ім’я твоє святе: ускори на допомогу мені і почуй молитву мою. Про великий Архангела Михаїла! Переможи вся противящееся мені силою Чесного і Животворящого Нєбєснаго Хреста Господнього, молитвами ПР есвятыя Богородиці і святих апостол, святого пророка Божого Ілії, святителя Миколи Чудотворця, святого Андрія юродиваго, святих великомучеників Микити і Євстафія, преподобних батько і святителів, мучеників і всіх святих Небесних Сил. Амінь.»

Молитва Архангелу Михайлу

«Святий і великий Архангела Божий Михайла, неисповедимыя і пресущественныя Трійці перший у ангелех предстоятелю, ж роду людського приставниче та зберігачу, з сокрушивый воїнством своїми главу прегордаго зоряниці на Небеси і завжди посрамляяй злобу і підступності його на землі! До тебе вдаємося з вірою і тобі молимося з любов’ю: буди щит незламний і забрало твердо святої церкви і православного отечествию нашому, захищаючи їх блискавичним мечем твоїх від всіх ворогів видимих і невидимих. Будь вождь і соратай непереможний Христолюбивому воїнству нашому увінчає його славою і перемогами над супостати, так пізнають всі противляющиеся нам, яко з нами Бог і янголи Його. Не прости ж, про Архангела Божий, помощию і заступництвом твоїм і нас, прославляють нині святе ім’я твоє: се бо, аще і многогрешни есмы, обаче ге хощем в безакониих наших погибнути, але ще безакониих наших погибнути, але ще обратитися до Господа і жвавим бути від Нього на справи благия. Осяй убт розум нам світлом Божим, так возможем знати, що є воля Божа про нас блага і досконала, і ведети вся, яже личить нам творити і яже презирати і оставляти. Зміцни благодаттю Господнею слабку волю й немічне благодіяння наше, так утвердившися в законі Господні, перестанемо інше валятися земними помисли і похотьми плоті і заради тленнаго і земнаго вічна і небесна безумства забывати. Над усіма ж сімі випроси нам згори дух истиннаго покаяння, згадуючи нелицемірну печаль по Бозі і сокрушення про наших гріхах народила, так остающее нам число днів временнаго житія нашого в изглаждении зол вчинених нами здійснимо. Єгда же приближиться годину кінця нашого і свобождения від уз бреннаго цього телеси, не прости нас, Архангела Божий, беззахисний противу духів злоби піднебесних, обыкших преграждати душі человечестей схід і горне: так охраняеми тобою, безпреткновенно досягнемо онех преславных селищ райських, идеже несть печаль, ні воздыхание, але жизнь безконечная і сподобимся узрети пресветлое особі Всеблагаго Господа і Владики нашого і Тому воздати славу, з Отцем і Святим Духом, на віки віків. Амінь.»

Розташовано в Свята

Залишити коментар

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Ми вдячні за Вашу цікавість !