Свята Параскева П’ятниця — свято 10 листопада

Свята Параскева П'ятниця - свято 10 листопада

10 листопада 2016 року — день Параскеви П’ятниці, християнської мучениці, яку називають бабиною заступницею. Біля ікони Параскеви П’ятниці часто можна побачити молодих дівчат, гаряче про щось молільників. Немає сумнівів, вони просять послати їм хорошого чоловіка.Але не тільки судженим може нагородити ця добра свята.

Це було ніби передвістя. Все своє життя православні дружинишанували п’ятницю як день страждань Господніх, а тепер саме в цей день народжується їхня дочка. Ну чим не знак? Довго не роздумували, як назвати дівчинку, до того ж і по-грецьки «п’ятниця» звучить як Параскева.

Великомучениця Параскева

Жила Параскева в Іконії в 3 столітті і знали її як дівчину чисту, світлу, праведне. Пішовши по стопах своїх батьків, вона вірила в Бога і навіть дала обітницю безшлюбності. «Один у мене наречений — Ісус, інших не треба», — говорила вона. Час тоді був нелегкий для християн. Їх переслідували за проповідування істин Господніх і закликали поклонитися язичницьким ідолам. Параскева ж, навпаки, розповідала людям про чудеса Божі і відкидала ідолопоклонство.Дівчина була неймовірно красива, тому до неї один за одним ходили свататися молодці. Але кожен повертався ні з чим — вона була непохитна.

Одного разу в краю, де жила Параскева, відправився Аэтий, слуга правителя Діоклетіана. У нього було доручення — знайти проповідників Христових і вибити з них віру будь-якими шляхами. Не пройшов він і повз будинки Параскеви. Її батьки до того часу вже померли, і захистити дівчину було нікому.

Побачивши, наскільки вона красива, Аэтий спочатку хотів її помилувати і навіть просити її руки, але зрозумівши, що так просто Параскева від своєї віри не зречеться, вирішив діяти. З болем у серце наказав своїм слугам роздягнути Параскеву і висікти її воловьимижилами. Яку біль відчула дівчина, навіть уявити неможливо. Але ніхто не почув жодного слова, жодного крику — вона молилася про себе і просила Господа дати їй витримати ці випробування.

Довго катували Параскеву, зрідка перериваючись і запитуючи, чи не готова вона змінити своє рішення і все-таки поклонитися ідолам. Але відповідь її був завжди однаковий. Зрештою, її тіло пошматували так, що дівчина вже майже не дихала. У несвідомому стані кинули її на ніч у в’язниці, очікуючи, що до ранку знайдуть її бездиханної. Але яке ж було здивування слуг, коли на світанку вони виявили в темниці абсолютно здорову Параскеву, без жодного сліду побоїв на тілі! Не могли вони знати, що вночі до дівчини прилетів ангел, посланник Божий, і вилікував її. «Це всі ідоли тебе врятували!» — намагалися вселити святий і привели її до храму, щоб вона вклонилася їм. Але як тільки Параскева була всередині, всі ідоли як один розсипалися в прах. Аэтий зі своїми поплічниками не на жарт злякався і наказав відрубати дівчині голову — щоб напевно. Зглянувся Господь, бачачи її страждання, і забрав до себе в Царство Небесне.

Після мученицької смерті Параскеви багато задумалися про віру Божої та стали християнами. То тут, То там стали з’являтися храми — великі і маленькі, — названі на її честь Пятницами.

Про що молитися і просити Параскеву П’ятницю

Ікону Параскеви П’ятниці в минулих століттях часто можна було побачити в будинках християн. Та й зараз вона не рідкість в червоному кутку оселі. Вважається, що Параскева оберігає будинок від злого ока і дарує родині добробут та мир. Обов’язково ікону тримають у себе власники полів і худоби — вона є їх покровителькою і дарує родючість. В день її пам’яті, 10 листопада, в храм приносять урожай і освячують його. Плоди залишають до наступного року.

Ну і, насамперед, Параскеву прийнято вважати «бабиною заступницею». Сама вона вибрала для себе кращого нареченого — самого Христа, а тому і кожній дівчині бажає знайти гідного супутника. Є навіть спеціальна молитва (можна знайти її в молитовниках), яку читають жінки, які мріють про заміжжя. Кажуть, якщо творити її з вірою та відкритим серцем, Параскева неодмінно дарує хорошого чоловіка.

Ікона Святої Великомучениці Параскеви

свята параскева п'ятниця - свято 10 листопада

Молитва Параскеві П’ятниці

«Про свята і преблаженная мучениці Христового Параскево, красото девическая, мучеників похвало, чистоти образі добрих зерцало, премудрих здивування, віри христианския берегині, идольския підлещуйся обличительнице, Євангелія Божественнаго поборницею, заповідей Господніх поборниці, сподобившаяся прийти до пристановища вічного спокою і в чертоги Нареченого твого Христа Бога світло веселящаяся, сугубою венцем дівоцтва і мучеництва прикрашена! Благаємо тебе, свята мучениці, буди про нас печальница до Христа Бога, Його ж преблаженнейшим зором повсякчас веселитися; молі Всемилостиваго, іже словом очі сліпим отверзе, та позбавить нас від хвороби очес наших, тілесних укупі і душевних; разжени твоїми святими молитвами темний морок прибув від гріхів наших, випроси у Батька Світла світло благодаті душевним і тілесним очесем нашим; просвіти нас, затьмарених грехми, світлом Божа благодать, та твоїх заради святих молитов дасться безочесным солодке зір. О велика угодница Божа! Про мужественнейшая діво! Про міцна мучениці свята Параскево! Святими твоїми молитвами буди нам грішним помічниця, ходатайствуй і молися про окаянних і зело недбайливих грешницех, ускори на допомогу нам, бо зело немічні есмы. Моли Господа, чиста дівиці, молі Милосердаго, свята мучениці, молі Нареченого твого, непорочна невісто Христова, так твоїми молитвами пособствоваши, мороку ж греховнаго избывше, у світлі истинныя віри і Божественних діянь внидем у світ вічний дні невечерняго, під град веселий приснаго, в котрому ти нині світло блистаеши славою і радістю безкінечній, славословящи і воспевающи з усіма Небесними Силами Трисвятительное Єдине Божество, Батька і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь».

Молитва Святій Параскеві про заміжжя

«Свята невісто Христова, багатостраждальна мучениці Параскево! Вемы, бо від юності твоєї ти всією душею твоєю, і всім твоїм серцем полюбила єси Царя слави, Христа Спасителя і Йому єдиному уневестилася єси, раздавши маєтку твоя знедоленим і бідним. Ти силою благочестя твого, твоїх цнотливістю і праведностию, яко променями сонячними, просяяла єси, живши свято серед невірних і безбоязно проповедавши їм Христа Бога. Ти, від днів юності твоєї, навчена твоїми батьками, завжди благоговійно вшановувала дні спокутних страстей Господа нашого Ісуса Христа, Який заради і сама добровільно постраждала єси. Ти, правицею ангела Божого від неисцельных ран дивно зцілена і восприявшая неизреченную світлість, здивувала єси невірних мучителів. Ти, ім’ям Господа нашого Ісуса Христа і силою молитви твоєю в язичницькому капищі всіх ідолів долу повергши, вщент розтрощила єси я. Ти, опаляемая свещами, єдиною молитвою твоєю до всесильного Господа угасила єси вогонь природний, і тим самим полум’ям, чудесне возжженным через ангела Божого, попаливши несамовитих беззаконників, мног народ призвела єси до пізнання истиннаго Бога. Ти, во славу Господа приявши мечное голови твоєї усічення від мучителів, доблественно скончала єси страдницький твій подвиг, возшедши душею своєю на небеса, в чертог вожделеннаго твого Нареченого Христа Царя Слави, радісно сретшаго тя сім небесним голосом: «Радуйтеся, праведнии, яко мучениця Параскева увенчася!» Тому й ми днесь вітаємо тебе, багатостраждальна, і, взирающе на святу твою ікону, з розчуленням вопием ти: всечестная Параскево! Вемы, яко велие имаши відвагу до Господа: умоли убт Його Чоловіколюбця і про нас з майбутніх і моляться ти, нехай подасть Він нам, як тобі, терпіння і благодушність в бідах і скорботних обстояниях; нехай дарує Він, клопотанням твоїм і заступництвом, радісне, благодійне і мирне життя, здоров’я ж і спасіння, і в усьому добру поспешание коханому нашій батьківщині, так ниспослет святе Своє благословення і мир, і всім православним християнам та подасть твоїми святими молитвами утвердження у вірі, благочесті і святості, преспеяние ж у християнській любові і всякої чесноти: так очистить нас грішних від кожного гріха і пороку, та захистить нас Своїми святими ангелами, так заступить, збереже і помилує всіх святою Своєю благодаттю і зробить спадкоємцями і причасниками Нєбєснаго Свого Царства. І тако улучивше порятунку твоїми святими молитвами, заступництвом і заступництвом, всеславная невісто Христова Параскево, прославимо всі пречисте і великолепое ім’я дивнаго у святих Своїх истиннаго Бога, Отця і Сина і Святого Духа, завжди, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.»

Розташовано в Свята

Залишити коментар

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Ми вдячні за Вашу цікавість !